Molenaarsambacht op de Unesco lijst – Korenmolen de Windotter
  Walkade 73, 3401 DR IJsselstein

   
 meel@windotter.nl
   

Molenaarsambacht op de Unesco lijst

Op 7 december 2017 is het molenaarsambacht ingeschreven op de Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Als molenaar van de Windotter in IJsselstein is Maarten Dolman ontzettend blij en trots met deze benoeming. Hij heeft zich hiervoor bijzonder ingezet gedurende de twee jaar durende voorbereiding.

De Unesco inschrijving is voor Nederland een uniek feit omdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Andere voorbeelden op deze lijst zijn de bierbrouwers van België of pizzabakkers van Napels.

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens in Nederland tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten veertig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars en medewerkers de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Maarten Dolman is één van de zeer actieve beroepsmolenaars in Nederland. Hij is fulltime molenaar en kan zijn hoogwaardige graanproducten aan zowel bakkers, restaurants als particuliere klanten in de molenwinkel leveren. Daarbij wordt hij geholpen door vele vrijwilligers die De Windotter in stand willen houden. Maarten is ook heel trots dat zijn beide zonen het ambacht omarmen en in zijn voetsporen treden. Karel is al beroepsmolenaar in Woerden en William is in opleiding.

Plaatsing op de lijst betekent belangrijke internationale en nationale erkenning van de maatschappelijke, culturele en economische waarde van het molenaarschap. Maarten hoopt dat het enthousiasme voor het molenaarsambacht hierdoor nog groter wordt.

Over Ons

Wij zijn een stichting met vele vrijwilligers die samen met de molenaar en de molenaarsvrouw zorgdragen voor het voortbestaan van het molenambacht. Wilt u De Windotter ook steunen dan kan dit op meerdere manieren. Er staan meerdere voordelen tegenover.

Openingstijden winkel:

Woensdag 10:00-16:00

Vrijdag        10:00-17:00

Zaterdag    10:00-16:00