Molenaar – Korenmolen de Windotter
  Walkade 73, 3401 DR IJsselstein

   
 meel@windotter.nl
   

Molenaar

Molenaar Maarten Dolman (1961) is fulltime molenaar en molenbiotoopwachter voor het district Zuidwest-Utrecht. Maarten is één van de veertig beroepsmolenaar in Nederland en Meester in het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde.
Maarten: “Bij ons thuis werd het molenaarsvak met de paplepel ingegoten. Mijn vader was bijzonder actief op molengebied en in de 60-er jaren betrokken bij de oprichting van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In 1960 kocht hij een Zaanse ‘petmolen’ en herbouwde deze in Harmelen. Tevens was hij vanaf 1973 molenaar van de ‘Veenmolen’ te Wilnis waar ik hem na zijn overlijden in 1983 opvolgde. De capaciteit van deze molen was echter niet groot waardoor ik in 1986 enthousiast reageerde om molenaar op de Windotter te worden”.

Naast lessen van zijn vader leerde Maarten het vak bij Jan Hoogendoorn op de molen ‘de Windhond’ te Woerden en bij molenaar van Beek op ‘de Eendracht’ te Alphen aan den Rijn. Maarten stamt uit een molenaarsgeslacht waarvan de wortels in de Zaanstreek liggen. Ooms en oudooms waren daar actief als oliemolenaars op molens als ‘de Bonte Hen’, ‘de Os’ en ‘de Zwarte Ruiter’.

Het molenaarsleven bevalt Maarten bijzonder goed. Naast alle aspecten van vakbekwaamheid en productkennis speelt de ‘ambassadeursfunctie’ een belangrijke rol. In 2017 is het ambacht van molenaar op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed terecht gekomen. Als voorzitter van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde heeft Maarten zich hier bijzonder voor ingezet.

Over Ons

Wij zijn een stichting met vele vrijwilligers die samen met de molenaar en de molenaarsvrouw zorgdragen voor het voortbestaan van het molenambacht. Wilt u De Windotter ook steunen dan kan dit op meerdere manieren. Er staan meerdere voordelen tegenover.

Openingstijden winkel:

Woensdag 10:00-16:00

Vrijdag        10:00-17:00

Zaterdag    10:00-16:00